Jednu z dělících linií mezi důstojníky a mužstvem představuje stravování. Rozdíly nejsou vždy jen v kvalitě a kvantitě pokrmů, ale mnohdy i v jakosti používaného jídelního náčiní. Příkladem toho, že výjimku nepředstavovalo ani dobrovolecké vojsko československých legionářů na Rusi, je jídelní souprava důstojníka 1. střeleckého pluku „Mistra Jana Husi“ Antonína Novotného.
Jídelní soupravu si její majitel nechal vyrobit na zakázku během své služby na transsibiřské magistrále a tvoří ji sada tří ešusů, samovar, dvě konvičky, hrnek a patřičný počet podnosů a tácků. Nádobí je vyrobeno z mosazi a uvnitř vycínováno. Zajímavá je výzdoba, kterou tvoří různorodá sbírka delaborovaných patron.
Antonín Novotný (1877–1926) odešel do Ruska před 1. světovou válkou a zřejmě pracoval jako keramik v Rostově na Donu. Po vypuknutí války se přihlásil jako dobrovolník do České družiny a byl zařazen k 3. rotě jako střelec. Na frontě se prokázal jako schopný a statečný voják. Byl dvakrát raněn a za svou statečnost obdržel Kříž sv. Jiří I., III. a IV. stupně. Během bitvy u Zborova už bojoval jako velitel čety a o rok později velel rotě. Do vlasti se kvůli špatnému zdravotnímu stavu předčasně vrátil v létě 1919 jako kapitán.