Fjodor Blocký - Trpký osud mladého rozvědčíka

19. 07. 2024

V letech 1915–1918 se českoslovenští legionáři během své válečné anabáze ujali desítek malých chlapců – sirotků a běženců před válkou –, kteří se stali jejich miláčky a jakousi náhradou za vzdálené vlastní děti doma ve vlasti. Tito kluci chodili v legionářských uniformách a někteří z nich se zúčastnili také bojových akcí jako rozvědčíci, dokonce i bitvy u Zborova. V létě 1919 byli však tito malí legionáři mnoha národností staženi od bojových jednotek do Irkutsku, kde vznikla pod vedením několika legionářů­‑učitelů Škola nezletilých dobrovolců čsl. vojska na Rusi. V únoru 1920 potom po plavbě z Vladivostoku do Terstu dorazilo 104 kluků­‑legionářů do Prahy.

Konec anabáze. Několik malých legionářů po příjezdu do Československa, jedním z nich by měl být v pravé polovině snímku i Ferdinand Blocký (1911–1944). FOTO: VHÚ Praha

Jedním z nich byl i Ukrajinec Fjodor Blocký, používající tehdy křestní jméno Ferdinand. Ten se snad narodil 24. prosince 1911 (spíše však o tři roky dříve) v obci Postaryně u Pinských močálů na západní Ukrajině. Při válečných operacích se ztratil své rodině, která prchala před frontou, a malého kloučka se pak v květnu 1918 ujali legionáři ze 4. čs. střeleckého pluku „Prokopa Holého“. V jeho řadách se malý, ale velice šikovný hoch zúčastnil několika rozvědek na Sibiři v bolševickém týlu (u Krasnojarsku, Čity a u stanice Asjonovo).

V Československu jej zpočátku čekal sirotčinec v Mladé Vožici, ale později chlapec maturoval na ruském reform￾ním gymnáziu v Praze­‑Strašnicích a poté studoval na Českém vysokém učení technickém. Při studiu se však těžce protloukal životem jako redakční poslíček, přidavač na stavbách, lesní dělník či statista v divadle. Nakonec musel odejít z vysoké školy a po učitelské zkoušce pro obecné školy učil střídavě v Chabrech (nyní městská část Praha­‑Dolní Chabry) a v pražských Kobylisích či Michli. Tuto práci si zamiloval a pro své žáky pořádal i prázdninové tábory – nejčastěji v Caparticích na Šumavě.

Své zkušenosti z války nakonec úspěšně uplatnil jako spisovatel literatury pro mládež. Z několika jeho knih byly nejúspěšnější Malý rozvědčík a Feďka od Zborova, kde uplatil vedle svých zkušeností i zážitky některých spolužáků ze školy malých legionářů. Na podzim roku 1943 však vážně onemocněl. Jeho zákeřná choroba se stále zhoršovala a 19. března 1944 Ferdinand Blocký zemřel ve věku nedožitých 33 let.

Na jeho pohřeb přišlo mnoho jeho žáků a jejich rodičů. Na sklonku nacistické okupace to byl opravdu velkolepý pohřeb, který se stal holdem bývalému ztracenci, jenž celým svým krátkým životem naplnil ve své práci legionářské ideály, získané v raném dětství.

Jindřich Marek

Připraveno pro rubriku Kalendář hrdinů Lidových novin a serveru Lidovky.cz, kde byl text zveřejněn 23. března 2018.

Aktuálně



Doplněni další hrdinové do rubriky KALENDÁŘ HRDINŮ – VHÚ PRAHA A LIDOVÉ NOVINY

Doplněni další hrdinové do rubriky KALENDÁŘ HRDINŮ – VHÚ PRAHA A LIDOVÉ NOVINY

23. 08. 2024
Stejně jako v létě loňského roku jsou do rubriky „KALENDÁŘ HRDINŮ –…
Invaze 21. srpna 1968 přivedla do Československa skoro půlmiliónovou armádu

Invaze 21. srpna 1968 přivedla do Československa skoro půlmiliónovou armádu

21. 08. 2024
Letošní výročí Sověty vedené invaze do Československa 21. srpna 1968 znovu připomíná,…
Nejmladší oběť demonstrací 21. srpna 1969

Nejmladší oběť demonstrací 21. srpna 1969

20. 08. 2024
V Praze ve dnech 20. a 21. srpna 1969 byli při demonstracích připomínajících…
V Leteckém muzeu Kbely čistí největší exponát

V Leteckém muzeu Kbely čistí největší exponát

16. 08. 2024
Práce v muzeích Vojenského historického ústavu Praha se nezastavují ani v nejparnějších dnech. Nyní…
SVAZARM/ZVÄZARM v prvých rokoch svojej existencie

SVAZARM/ZVÄZARM v prvých rokoch svojej existencie

14. 08. 2024
V polčase 20. storočia sa nezdalo, že 2. svetová vojna bude svetovou vojnou…