VLČÍ MÁK ČESKÉ REPUBLIKY

VLČÍ MÁK ČESKÉ REPUBLIKY

24. 10. 2024

Ministryně obrany České republiky Jana Černochová představila ve čtvrtek 24. října v Armádním muzeu Žižkov oficiální národní symbol válečných veteránů - Vlčí mák České republiky. Je možné si ho pořídit ve třech variantách - v klasické, limitované a digitální verzi. Vlčí mák České republiky je jediný symbol, jehož výtěžek půjde prostřednictvím Vojenského fondu solidarity na přímou pomoc válečným veteránům, vojákům a jejich nejbližším v těžké životní situaci. Sbírka „Vlčí mák České republiky pro naše válečné veterány“ se koná od 29. 10. do 11. 11. 2024.

„Váleční veteráni a vojenské tradice patří k mým prioritám,” říká ministryně obrany Jana Černochová. „Podpora válečných veteránů, připomínání našich hrdinů je rovněž součástí mého Desatera pro obranu. Není pochyb o tom, že si váleční veteráni zaslouží uznání a podporu společnosti. Projevit jim úctu je to nejmenší, co můžeme udělat. Oni za nás a naše hodnoty riskovali to nejcennější - vlastní život.”

Den válečných veteránů se každoročně slaví 11. listopadu. Nošením vlčího máku, jenž válečné veterány symbolizuje, lidé vyjadřují svůj respekt a vděčnost všem, kteří bojovali za naši svobodu.Podoba vlčího máku nebyla ale v minulosti kodifikována. 

Autorem originálního národního vlčího máku je výtvarník Štěpán Mareš, kterého příběh tohoto symbolu velmi zaujal. Loni na podzim proto se svou kresbou vlčího máku oslovil Vojenský historický ústav Praha. Kresba se stala součástí muzejní sbírky a vedla k myšlence využít ji pro vytvoření národního symbolu vzpomínky na naše hrdiny.

Vlčí mák České republiky je jediný vlčí mák, u nějž je zcela garantováno, že jeho veškerý výtěžek půjde na podporu válečných veteránů a vojáků. Pořízením tohoto symbolu lidé přispějí nejen na pomoc válečným veteránům a jejich rodinám, ale také uctí jejich památku. Vlčí mák České republiky je připomínkou toho, že jejich odvaha a oběť nebudou zapomenuty.

Představeny byly celkem tři varianty vlčího máku. Kromě klasické verze z odolného probarveného papíru s vyraženým vročením bude k dispozici i limitovaná sběratelská edice realizovaná v LOM PRAHA s.p., která je odrazem vzájemné spolupráce mezi státními podniky v rámci iniciativy Pro silnou armádu. Každý mák z této edice je koncipován jako skládačka, na jejímž sestavení se podíleli přímo váleční veteráni.

Virtuální variantu vlčího máku  - DiGiMÁK Česká republika bude možné zakoupit si na stránkách digimak.cz. Jedná se o digitální zlatou minci, v jejímž středu je vlčí mák. Po obvodu je nápis Nezapomínáme či Věrni zůstaneme, lze však vložit i svůj text, například věnování konkrétnímu válečnému veteránovi. 

V České republice žije 62 veteránů z druhé světové války a téměř 17 000 novodobých válečných veteránů. Důležitou část péče o ně zajišťuje Vojenský fond solidarity, který pomáhá vojákům, válečným veteránům a jejich blízkým při zvládání tíživých životních situací. Od roku 2015 do roku 2023 pomohl projekt Vojenského fondu solidarity 58 lidem a celkově poskytl na pomoc částku ve výši 18 935 525 Kč. Jen v tomto roce bylo dosud schváleno 33 žádostí v celkové výši přes 6 milionů korun.

Právě Vojenský fond solidarity je proto jediným příjemcem finančních darů ze sbírky pořádané ke Dni válečných veteránů. Prostředky ze sbírky jdou v plné výši na přímou pomoc konkrétním lidem.

Sbírka „Vlčí mák České republiky pro naše válečné veterány“ se koná od 29. 10. do 11. 11. 2024.

Vlčí máky České republiky, jejichž výroba byla zcela hrazena podporovateli sbírky, bude možné si pořídit u vojáků v ulicích měst. V některých městech se do sbírky zapojí také Česká obec sokolská,  Československá obec legionářská, Sdružení válených veteránů ČR a spolek Veterans.

Více informací o projektu Vlčí mák České republiky se dočtete na webu Ministerstva obrany ČR.

Aktuálně



28. říjen 1918 - den vzniku republiky

28. říjen 1918 - den vzniku republiky

28. 10. 2024
Dne 28. října 1918, vznikl československý stát. Zrodil se jako odraz a…
Přijďte si 28. října připomenout naše dějiny do expozic VHÚ Praha

Přijďte si 28. října připomenout naše dějiny do expozic VHÚ Praha

27. 10. 2024
Přijďte si v Den vzniku samostatného československého státu připomenout historii Československa do…
Josef Churavý / 27. 10. 1894 - 30. 6. 1942

Josef Churavý / 27. 10. 1894 - 30. 6. 1942

27. 10. 2024
Dnes si připomínáme 130 let od narozen Josefa Churavého, významné osobnosti Obrany…
Východokarpatská operace 8. září 1944 – 28. října 1944

Východokarpatská operace 8. září 1944 – 28. října 1944

26. 10. 2024
Východokarpatská operace Rudé armády zahrnovala Karpatsko-dukelskou operaci 1. ukrajinského frontu a pravého…
Hledáme nového kolegu do Národního památníku hrdinů heydrichiády

Hledáme nového kolegu do Národního památníku hrdinů heydrichiády

24. 10. 2024
Láká vás práce v Národním památníku hrdinů heydrichiády a zajímají vás příběhy…