Nedostatek potravin po celou dobu války zásadním způsobem ovlivňoval bojeschopnost a morálku rakousko-uherské armády. Zatímco v prvních válečných letech vojáci hladověli kvůli špatné organizaci intendanční služby, v těch dalších naplno pocítili propad zemědělské produkce, který byl mimo jiné způsobený hospodářskou blokádou, vypleněním úrodné Haliče a v neposlední řadě i neochotou uherské části monarchie sdílet své zemědělské přebytky.
Charakteristickým znakem válečného strádání se stala konzumace potravin, které byly před válkou vyhrazeny jen těm nejnižším společenským třídám. Příkladem toho je i prezentovaný snímek, který zachycuje vojáky připravující psa a vránu v přední linii nedaleko ruských pozic. Hustý dým a vysoká koncentrace mužů představuje popření všech taktických zvyklostí a lze z něj usuzovat na nepsaný klid zbraní dodržovaný v daném úseku.
Fotografie pochází zřejmě z přelomu let 1916 a 1917. Autorem snímku je pozdější známý zlínský fotograf František Evják (1891−1982), který v průběhu první světové války sloužil jako plukovní fotograf u „kroměřížského“ c. a k. pěšího pluku arcivévody Karla č. 3. Po válce se proslavil jako majitel prvního zlínského fotoateliéru a především pak u firmy Baťa, pro kterou pracoval od roku 1924.
Fotografie byla do sbírky VHÚ Praha získána po 2. světové válce.